Ένας αιώνιος εχθρός; Ή μήπως όχι;
Κάνε το quiz και μάθε τί μπορείς να κάνεις!
Η κυτταρίτιδα είναι αναμφισβήτητα, ο μεγαλύτερος εχθρός της γυναίκας. Αλλά, όπως συνηθίζεται να λέμε, “κράτα τους φίλους σου κοντά και τους εχθρούς σου κοντύτερα”. Μόνο αν γνωρίζετε τα πάντα για την κυτταρίτιδα, θα μπορέσετε κάποια στιγμή να την κερδίσετε.
Τι ισχύει τελικά για την κυτταρίτιδα; Που οφείλεται και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η λεγόμενη όψη “φλοιού πορτοκαλιού” που απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας και σωματότυπου;
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Ο όρος «κυτταρίτιδα» χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσουμε τις διαδικασίες εκείνες που συντελούνται στον υποδόριο λιπώδη ιστό, δημιουργούν στο δέρμα εντυπώματα (ακρολοφίες) και του δίνουν την εικόνα φλοιού του πορτοκαλιού(peu d΄orange).
Η κυτταρίτιδα παρατηρείται στο 80-90% των γυναικών και πιο σπάνια στους άντρες, σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές. Μάλιστα οι λευκές γυναίκες πλήττονται περισσότερο από ότι οι Ασιάτισσες και οι Αφρικανές.
Γιατί ονομάζεται αλλιώς “φλοιός πορτοκαλιού”;
Το δέρμα χωρίζεται σε τρία επίπεδα: την επιδερμίδα, το χόριο και τον υποδόριο ιστό.
Η κυτταρίτιδα είναι η εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό. Επειδή οι γυναίκες έχουν πιο λεπτά στρώματα επιδερμίδας και χορίου από τους άνδρες, έρχονται συχνότερα αντιμέτωπες με την εναπόθεση διογκωμένων λιποκυττάρων σε διάφορα σημεία του σώματος, από τους μηρούς και τους γλουτούς μέχρι το στομάχι, την κοιλιά και τα μπράτσα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός δεν αποβάλλει κανονικά τα απορρίμματα του.
Λόγω κακής τοπικής αιμάτωσης, αντί να καίει το λίπος, το στέλνει στα λιποκύτταρα που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Έτσι, δημιουργούνται στρώματα διογκωμένα λίπους και νερού σε διάφορα σημεία του ιστού, που αυξάνουν σε όγκο και συμπιέζουν τα αγγεία. Το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και η εικόνα του στα συγκεκριμένα σημεία μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού.
Ακόμη πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνες οι γυναίκες της Μεσογείου έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση από όλες τις υπόλοιπες γυναίκες. Ένας από τους βασικότερους λόγους είναι η διάπλαση του σώματός τους (στενοί ώμοι και φαρδιά λεκάνη).
Κοινή πεποίθηση είναι, πως η κυτταρίτιδα δεν έχει άμεση σχέση με το πάχος διότι παρατηρείται τόσο σε παχύσαρκα άτομα όσο και σε αδύνατα άτομα και δεν χαρακτηρίζεται ως ασθένεια καθώς η παρουσία της δεν βλάπτει τον οργανισμό.
Έχουν γίνει πολλές έρευνες για να εξηγηθεί το φαινόμενο της κυτταρίτιδας και καταλήγουν όλες στο συμπέρασμα ότι πρωταρχικό ρόλο στη δημιουργία της παίζει η συσσώρευση οιστρογόνων σε συγκεκριμένα σημεία. Το αποτέλεσμα είναι να διενεργούνται τέτοιες αλλαγές στο υποδόριο λίπος ώστε να καταστρέφεται η αρχιτεκτονική των ιστών και εμφανίζονται τα λακκάκια.
Οι άντρες δεν παρουσιάζουν έντονο πρόβλημα αφού δεν υπάρχει συσσώρευση οιστρογόνων σε συγκεκριμένα σημεία και επιπλέον η αρχιτεκτονική δομή του λιπώδους ιστού τους έχει διαφορετική διάταξη (διαγώνια προς το δέρμα) με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται η κυτταρίτιδα.
ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ?
Είναι γεγονός ότι περισσότερο οι γυναίκες και πολύ λιγότερο οι άντρες παραπονιούνται για πρόβλημα κυτταρίτιδας. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μόνο εξωτερικών παραγόντων, π.χ. λόγω κακής διατροφής, αλλά έχει να κάνει και με τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο ο ανδρικός και ο γυναικείος οργανισμός επιτελούν βασικές βιολογικές λειτουργίες.
Η κυτταρίτιδα είναι γυναικείο πρόβλημα;
Οι γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα βοηθούν το σώμα να δημιουργήσει μικρές αποθήκες λίπους ακριβώς κάτω από το δέρμα με αποτέλεσμα τα αντιαισθητικά λακκάκια.
Η τάση που παρατηρείται στο γυναικείο σώμα για δημιουργία κυτταρίτιδας οφείλεται σε ένα μικρό ποσοστό και στα γονίδια. Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμα και οι γυναίκες που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάρους ή που γυμνάζονται εντατικά εμφανίζουν , έστω σε περιορισμένο βαθμό, κυτταρίτιδα.
Σε πρώτο στάδιο οι γυναίκες που έχουν κυτταρίτιδα ήταν προκαθορισμένο από την στιγμή που γεννήθηκαν να την αναπτύξουν. Η εμφάνισή της στα κορίτσια συμβαίνει για πρώτη φορά κοντά στην ηλικία των 14 ετών, οπότε υπάρχει και έντονη ορμονική δραστηριότητα. Η κυτταρίτιδα επιδεινώνεται όσο μεγαλώνει η κοπέλα καθώς το υποδόριο στρώμα της επιδερμίδας αρχίζει να λεπταίνει. Η κυτταρίτιδα επίσης εμφανίζεται σε νέες μητέρες αμέσως μετά την γέννα και ακόμα στις γυναίκες που κάνουν χρήση αντισυλληπτικών χαπιών για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η κυτταρίτιδα τέλος μπορεί να αναπτυχθεί σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος που έχει τραυματιστεί σοβαρά και έχει πιθανόν διαταραχθεί το κυκλοφορικό σύστημα.
Οι άντρες σπανιότερα εμφανίζουν κυτταρίτιδα και αυτό εξαιτίας του πλέγματος των λιπωδών ιστών που βρίσκονται στο βάθος της επιδερμίδας.
Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Κάτω από το δέρμα υπάρχουν 3 επίπεδα λιπώδους ιστού. Η κυτταρίτιδα δημιουργείται στη στιβάδα του λίπους που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα. Το συσσωρεμένο λίπος στην υποδόρια στιβάδα περιβάλλεται από συνδετικό ιστό και δημιουργεί μικρούς θαλάμους λίπους που υπόκεινται σε ορμονικές αλλαγές αλλά όχι σε διαιτητικές ή αθλητικές δραστηριότητες. Οι θάλαμοι αυτοί ενώνονται μέσω συνδετικού ιστού με το δέρμα με αποτέλεσμα να το τραβούν προς τα μέσα δημιουργώντας έτσι τα εντυπώματα που βλέπουμε απέξω.
Τα λιποκύτταρα στις δύο, τις πιο βαθιές στιβάδες λίπους είναι συνδεδεμένα σε ένα χαλαρό δίκτυο λιπώδους ιστού του οποίου ο μεταβολισμός εξαρτάται άμεσα από την διατροφή και την άθληση και το μασαζ με τις ειδικές θεραπείες.
ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ
► Η κληρονομικότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας δημιουργίας της κυτταρίτιδας. Όμως σε αντίθεση με άλλα στοιχεία που είναι δυνατό να κληρονομήσουμε και δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε, όπως για παράδειγμα το χρώμα των μαλλιών μας, η κυτταρίτιδα μπορεί να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά.
► Η ανεπαρκής ημερήσια πρόσληψη νερού. Το νερό βοηθά στην αποβολή των τοξινών από το σώμα. Η επαρκής ποσότητα υπολογίζεται στα 7 ποτήρια καθημερινά.
► Οι μεγάλης διάρκειας στερητικές δίαιτες . Διατροφικές συνήθειες φτωχές σε θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στο σχηματισμό της κυτταρίτιδας καθώς οι τοξίνες που παράγονται παγιδεύονται στους λιπώδεις ιστούς. Αντίθετα μάλιστα με όσα υποστηρίζονται , ότι οι δίαιτες αστραπή καταπολεμούν την κυτταρίτιδα, στην πραγματικότητα αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισής της. Τα κορεσμένα λίπη είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό κυτταρίτιδας καθώς μπλοκάρουν τις αρτηρίες αποτρέποντας την απομάκρυνση των τοξινών και των περιττωμάτων του οργανισμού.
► Η ένταση και το στρες μπορούν να προκαλέσουν πόνο στους μυς αλλά και να συμβάλλουν στην δημιουργία της κυτταρίτιδας. Το άγχος επίσης μπλοκάρει τους ιστούς εμποδίζοντας την αποβολή των περιττωμάτων.
► Το κάπνισμα δεν έχει αρνητικές επιδράσεις μόνο στην επιδερμίδα και στους πνεύμονες, αλλά και στο δέρμα καθώς το αδυνατίζει. Επιπλέον, καταστρέφει τους συνδετικούς ιστούς κάτι που προκαλεί τα λακκάκια, κύριο χαρακτηριστικό της κυτταρίτιδας.
► Μία φαρμακευτική αγωγή μπορεί να διαταράξει την εντερική λειτουργία του οργανισμού με τις παραπάνω συνέπειες. Διαιτητικά, διουρητικά ή χάπια κατά της αϋπνίας οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις στο σχηματισμό της κυτταρίτιδας. Τα αντισυλληπτικά επίσης αυξάνουν την ποσότητα των οιστρογόνων στο σώμα διαστέλλουν τα λιπώδη κύτταρα που οδηγούν σε κατακράτηση του νερού. Αυτό σημαίνει τη μη αποβολή τοξινών και άρα τη δημιουργία της κυτταρίτιδας.
► Η έλλειψη σωματικής άσκησης και η καθιστική ζωή συμβάλλουν στη δημιουργία της κυτταρίτιδας. Η άσκηση βελτιώνει τον τόνο των μυών , την κυκλοφορία του αίματος και πάνω απ΄όλα βοηθάει στη διάσπαση των «μπλοκαρισμένων» ιστών.
► Η κακή φλεβική και λεμφική κυκλοφορία.
► Οι ανωμαλίες στη λειτουργία του ήπατος.
► Η δυσκοιλιότητα
Οι κρέμες αδυνατίσματος ωφελούν?
Η ανάγκη για λύση του προβλήματος έχει οδηγήσει σε μια ολόκληρη βιομηχανία που υπόσχεται την πολυπόθητη λύση. Η χρησιμοποίηση κρεμών και τζέλ κυριαρχεί στην εκστρατεία κατά της κυτταρίτιδας. Ωστόσο, καμία κρέμα χωρίς επιπρόσθετες προσπάθειες από εσάς δεν θα εμποδίσει το σχηματισμό της κυτταρίτιδας. Από τις κρέμες, μόνο αυτές που βασίζονται στην ενζυμική ρύθμιση του προβλήματος και δρουν στην τοπική παραγωγή οιστρογόνων έχουν καλό αποτέλεσμα.
Βασικές κατηγορίες κρεμών που κυκλοφορούν:
Α) Κρέμες που έχουν βασικό συστατικό τους την θεοφυλίνη και την αμινοφιλίνη έχουν δείξει στο εργαστήριο κάποια δράση στο μεταβολισμό του λίπους , όμως η εφαρμογή τους στους ανθρώπους είχε περιορισμένη δράση για την κυτταρίτιδα.
Β) Κρέμες με ρετινοειδή (παράγωγα της βιταμίνης Α) είναι αναγνωρισμένες και από τον FDA (Food and Drug Administration) για την καταπολέμηση των ρυτίδων. Σε περιεκτικότητες 0,01 – 0,1% μειώνονται οι ρυτίδες και η επιδερμίδα αποκτά γυαλάδα. ) Κρέμες με συστατικά οξέων φρούτων βοηθούν την αποφλοίωση του δέρματος σε περιεκτικότητες 3-7%, ενώ σε περιεκτικότητα 8-12% περιορίζουν τις πολύ λεπτές ρυτίδες.
ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ
Η σταδιοποίηση στην κλίμακα κατά Nurnberger-Muller ταξινομεί την κυτταρίτιδα σε 4 στάδια.
► Στάδιο 0: Καθόλου βαθουλώματα στο δέρμα όταν το άτομο στέκεται όρθιο ή ξαπλώνει . Στο pinch test δεν παρατηρείται κανένα εντύπωμα στο δέρμα.
► Στάδιο 1: Όπως και στο προηγούμενο στάδιο, όμως με θετικό το pinch test.
► Στάδιο 2: Τα βαθουλώματα είναι ορατά και χωρίς τσίμπημα όταν το άτομο είναι σε όρθια θέση , όχι όμως όταν βρίσκεται σε ξαπλωτή θέση.
► Στάδιο 3: Τα βαθουλώματα είναι ορατά και σε όρθια και σε ξαπλωτή θέση.
ΚΑΝΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΤΕΣΤ
Για να καταλάβετε αν έχει εμφανιστεί στο σώμα σας η κυτταρίτιδα, κάντε μόνες σας το λεγόμενο «pinch test» ή τεστ τσιμπήματος που επιτρέπει πιο πολύ να διαπιστώσουμε αν έχουμε κυτταρίτιδα:
Τσιμπήστε ελαφρώς το δέρμα σας με τον αντίχειρα και το δείκτη ή με τις παλάμες των χεριών σας για να πιάσετε μεγαλύτερη περιοχή. Αν έχετε κυτταρίτιδα, θα εμφανιστούν λακκάκια και έντονο ρυτίδωμα που θα σας θυμίζει την εξωτερική πλευρά μιας φλούδας πορτοκαλιού. Επειδή οι ιστοί που έχουν κυτταρίτιδα είναι πιο ευαίσθητοι, μπορεί να νιώσετε πιο κρύο από το υπόλοιπο σώμα όταν θα το αγγίξετε και πιο λευκό καθώς τον πιέζετε.
ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ QUIZ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ ΣΤΑΔΙΟ Η ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ Ή ΟΧΙ.
- Έχετε ορατή κυτταρίτιδα (χωρίς pinch test)?
Ναι □ Όχι □
- Η περιοχή της κυτταρίτιδας πονάει όταν την τσιμπάτε?
Ναι □ Όχι □
- Έχετε κυτταρίτιδα σε περισσότερες από μία περιοχές του σώματος?
Ναι □ Όχι □
- Έχετε διαπιστώσει κυτταρίτιδα από το 25ο έτος της ηλικίας σας?
Ναι □ Όχι □
- Έχετε κατακράτηση υγρών ?
Ναι □ Όχι □
- Υπάρχει πρόβλημα χρόνιας δυσκοιλιότητας ?
Ναι □ Όχι □
- Τα τελευταία 3 χρόνια οι αυξομειώσεις του βάρους σας ήταν πάνω από 5%?
Ναι □ Όχι □
- Πίνετε καθημερινά πολύ καφέ , τσάι ή συχνά αλκοολούχα ποτά
Ναι □ Όχι □
- Παίρνετε κάποιες ορμόνες ή αντισυλληπτικά ?
Ναι □ Όχι □
- Καπνίζετε ?
Ναι □ Όχι □
- Πίνετε λιγότερο από 2 λίτρα νερό την ημέρα ?
Ναι □ Όχι □
- Τρώτε ζωικά λίπη ή υδρογονάνθρακες (μακαρόνια, ψωμί κλπ)
Ναι □ Όχι □
- Τρώτε πολύ αλατισμένα φαγητά ή snacks ?
Ναι □ Όχι □
- Έχετε περισσότερους από 3 μήνες να αθληθείτε ?
Ναι □ Όχι □
Όλες οι ερωτήσεις που απαντήθηκαν με <<Ναι>> παίρνουν ένα πόντο. Εάν έχετε 7 ή περισσότερους πόντους πρέπει να κάνετε δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΓΑΠΗΣ
Για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας στη μη επιδείνωση της κυτταρίτιδας:
Λήψη νερού. Το λιγότερο 2 λίτρα την ημέρα καθημερινά
Δραστική ελάττωση της κατανάλωσης καφέ, τσαγιού ή αλκοόλ.
Για κάθε κούπα καφέ ή τσάι πρέπει να λαμβάνετε 2 ποτήρια νερό.
Τοπική άθληση
Το 75% της τροφής σας πρέπει να αποτελείται από λαχανικά, φρούτα και δημητριακά. Το υπόλοιπο 25% από κρέας, ψάρι, αβγά
Δραστική ελάττωση της κατανάλωσης τσιγάρου.
Αποφυγή του άγχους